perjantai 8. helmikuuta 2013

Varsan vermeet

Olipahan nihkeä aamu. Töissä vielä uhkuin energiaa ja suunnittelin mitä kaikkea kerkeänkään tekemään päivällä kotona. Kotiin saapuessani iski velttous, laiskottelin tunnin koneella ennen kuin jaksoin mennä siivoamaan tallin. Onneksi hevoset pääsi aamulla pihalle ennen kuin lähdin töihin (5.30), eipähän niiden tarvinnut laiskaa omistajaa odotella. :)

Laittelin varsalle valjaat ja suitset valmiiksi käytävälle iltaa varten, pääsee neiti maistamaan kuolaimiakin tänään. Kuvissa on ihan normaalit treenivaljaat ja sekilliset suitset, kuolaimet on nahkapäällysteiset suoratkuolaimet. Pidän niistä enemmän kuin pelkistä metallisista ja muutenkin näissä on leukalenkki jo valmiina sekille. Mielestäni tällaiset kuolaimet käyvät erinomaisesti varsan ensimmäisiksi, ne ovat pehmeät, eikä kieltä saa helposti kuolaimen päälle ja pysyvät hyvin paikallaan leukalenkin ansiosta. Ehkä parasta: niitä ei tarvitse lämmittää :), uusissa kuolaimissa on kuitenkin huono puoli: haisevat ja varmasti maistuvatkin pahalle. Toivottavasti melassissa liottaminen tepsii :)



 
 
Ja lopuksi: Löysin seuraavan ohjeen viimevuoden Suomenhevosliiton kalenterista. Pitänee joskus kokeilla jos meidän hevoset alkaa yskimään, mutta toivottavasti ei.

Luontoäidin talvinen yskänlääke

Kerää kattilaan havun neulasia (männyn, kuusen, katajan) noin litran verran ja kaada vettä sen verran päälle, että neulaset peittyvät kunnolla.
Keitä neulasia noin tunti, jonka jälkeen lisäät n.2dl hunajaa, 3-5 valkosipulin kynsiä, tinjamia maun mukaan, hyppysellinen inkivääriä ja muutamia tippoja pikiöljyä.
Keitä vielä kaikki aineet miedolla lämmöllä n. 30 min ja halutessasi siivilöi neulaset (jotkut hevoset syövät ne).
Kotitekoinen yskänlääke riittää muutamaksi päiväksi, eikä yliannostuksen vaaraa ole. Älä pelkää olla virtuoosi ja keksiä muita aineita yskänlääkkeeseen esim. carmosiltippoja, fenkolia tms. Mittasuhteita voi myös visioida - maalaisjärjellä.
Yskänlääke säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
-Luontoäidin hevoset-


2 kommenttia:

  1. Toi Frisco June-kuolain on yksi mun lempikuolaimia, samalla hellä mutta kuitenkin tosi tehokas, pitää suunkin kiinni. Joko olette ohjasajaneet, miten varsa toimi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi. Kyllä nyt on varsaa jo ajettu useamman kerran myös kärryt perässä, kuolain tuntuu olevan hyvä tällekin, sekkiä ei tosin olla vielä laitettu. Voihan se olla että päällä pelaaminen ja suun aukominen loppuisi jos sekkikin olisi paikallaan.

      Poista