maanantai 8. huhtikuuta 2013

Katalogit esiin, on valintojen aika!!!

Tähän aikaa vuodesta moni miettii millä orilla tammansa astuttaisi, kenties on orinsa valinnut jo aikaa sitten (kuten minä viime joulukuussa), mutta on myös niitä jotka eivät vielä tiedäkään että haluavat astuttaa tammansa tulevana kesänä.
Neuvoja en osaa kenellekään orvalinnoissa antaa, kukin tekee tyylillään. Toinen tykkää isästä ja toinen pojasta, vai miten se meni :) Itse haluan ehdottomasti varhaista nopeutta, jos tamma voittaa nuorena usean suurkilpailun, se voi siirtyä varhain siitokseen.
Omat orivalintani ovat olleen "helppoja ja varmoja tapauksia". Ensimmäinen orivalinta oli liian helppo, tuntui kuin joku olisi istuttanut sen pääkoppaani :), kriteerinä pidin silloin: vähän jälkeläisiä, hyvät jälkeläisten tulokset, varhainen nopeus ja erinomainen tiinehtyvyys....noh, sinä vuonna moni tuttukin astutti Turella oman tammansa...Johtui varmasti Sörkän Sällin hyvästä menestyksestä. Ture oli siis helppo ja halpa, juuri silloisen hetken huippuvalinta (vai oliko?). Eräs tuttu kengittäjä kommentoi sukua niin että: Suikun linjaus on vähintäänkin mielenkiintoinen. Moni saattaa olla hänen kanssaan samaa mieltä ja joku taas voi sanoa että oli tyhmää linjata noin lähekkäin sellainen ori jonka jälkeläiset ovat olleet usein pipejä päästään. Vaan luonne ei oikeastaan minun vaakakupissa paina mitään, pitäähän kilpahevosessa olla kipinää!!(?)
Anessan sukutaulu löytyy tuolta: http://www.sukuposti.net/hevoset/anessa/1302236

Liisinkiäkään ei tarvinnut pitkään miettiä, tilastojen kärjessä roikkuva ori oli varma tapaus. Monet upeat ja voitokkaat jälkeläiset toivat Liisingin muita ylemmäs valinniossani. Tiinehtyvyys Liisingillä on myös erinomainen. Siemennysreissulla sain kuulla tutulta juttua potkivista ja todella hankalista varsoista...Ja koska Jadella periyttää varsalle omaa vauhdikasta luonnettaan, tulisi varsasta kuulemma vaikea potkuri. Itse haluan uskoa aivan toista :)
Onhan tämä vanha herra myös aivan upea ilmestys ja kun se liitetään kuvan kauniiseen linjakkaaseen tammaan, mitä siitä tulee?? Täydellisyyden ruumiillistuma! :) Näin ainakin omissa kuvitelmissani, vaan senhän näkee 5 viikon päästä millainen kynttyrä sieltä tulee.
Tässäpä syntyvän varsan suku:
http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=finn&sire=Liising&dam=Jadella

Ensi kesänä siemennetäänkin minulle hyvinkin tutulla orilla. Tätä olinkin jo aikaisemmin ajatellut, mutta kauan sitten kiirineet huhut huonosti tiinehdyttävästä orista varjostivat edelleen. Onneksi asia on nyt oikaistu ja tiedän että tämän orin siitosuran alussa vastaanottoasema käsitteli sperman väärin, jolloin tammat eivät tiinehtyneet kunnolla. Kyseessähän on siis I.P. Lento, Parviaisen Heikin silmäterä. Lennossa on sitä jotain, pilke silmäkulmassa ja aina kujeet mielessä. Mutta, silloin kun Heikki on paikalla, ori on kuin enkeli :).
Katsokaahan sukutaulua: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=finn&sire=I.P.+Lento&dam=Jadella
Eikö näytä melko täydelliseltä!!! Suikku ja Vistari!!! Nämä kaksi oria tekevät tästä onnistuvan yhdistelmän, tästä on jo melkein pakko syntyä nopea ja kestävä varsa. Ilta-Posti on huippu periyttäjä tamma, sen suvussa on kruunuja vino pino. Vaikka nyt ollaankin vasta tässä "suunnitteluvaiheessa" maltan tuskin odottaa tuosta yhdistelmästä varsaa...Nyt on vain toivottava että kaikki menee hyvin ja päästään siemennyttämään tamma uudelleen.
Olin muuten "lainahoitajana" I.P. Lennottarelle Joensuun raveissa, siinä näin elävänä aivan isänsä tyttären. Selviytyjän. Sitkeän tamman joka johti alusta loppuun varmalla tyylillä. Olin viimeksi nähnyt tamman silloin kun se oli ihan pieni varsa. Orpotytöstä oli kasvanut tanakka pakkaus :)

Jos ensivuonna päästään vielä Jadellan kanssa varsan suunnittelu puuhiin, siemennetään se ratsuorilla :) Mutta sinne on vielä matkaa niin täytyy vain yrittää malttaa ajatella, että päivä kerrallaan, huomenna asiat voivat olla aivan toisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti